Een commercial maken, maar waar begin je?

Het maken van een commercial die emotie, herkenning en authenticiteit belichaamt kan een spannend maar ook een ingewikkeld proces zijn. Van de conceptfase tot de postproductie, elke stap is cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw boodschap zijn weg vindt bij jouw doelgroep. Maar maak je geen zorgen, wij gaan jou door dit proces leiden. Hier is een overzicht van waar je moet beginnen, wat je niet mag vergeten en enkele do’s en don’ts om te overwegen.

In de wereld van reclame draait alles om impact maken. Een effectieve TV-commercial is een krachtig instrument om jouw merk zichtbaar te maken en je doelgroep te bereiken. Maar ook een radio-commercial kan een manier zijn om jouw boodschap over te brengen. In een aantal stappen creƫer je een commercial die emotie oproept, herkenbaar is en tegelijkertijd authentiek blijft.

Stap 1: Start met een plan

Het eerste dat je moet doen is een gedetailleerd plan opstellen. Wat wil je bereiken met deze commercial? Wie wil je bereiken en wat wil je dat ze voelen of doen na het bekijken of beluisteren van jouw commercial? De antwoorden op deze vragen zullen de richting bepalen voor jouw concept, script, productie en uiteindelijke levering.

Do:

Zorg dat jouw plan meetbare doelen heeft.

Don’t:

Ga niet verder zonder een duidelijk omlijnd plan.

Stap 2: Conceptontwikkeling en scripting

Met jouw plan als uitgangspunt is het nu tijd om jouw concept en script te ontwikkelen. Zorg ervoor dat het concept van jouw commercial een authentiek verhaal vertelt dat de emoties van jouw doelgroep kan aanspreken en herkenbaar is.

Do:
Gebruik verhalen die jouw merk en product authentiek vertegenwoordigen en aansluiten op dat wat jouw doelgroep aanspreekt.

Don’t:
Verlies jouw merkidentiteit niet uit het oog in een poging om ‘creatief’ te zijn.

Stap 3: Productie en Postproductie

Hier komt jouw concept tot leven. Zorg ervoor dat elk aspect van de productie – acteurs, locatie, muziek, cinematografie – aansluit bij jouw merkidentiteit en het verhaal dat je wilt vertellen.

Do:
Besteed veel aandacht aan details; de juiste belichting, geluidskwaliteit, kleurenschema’s, enz.

Don’t:
Verwaarloos de postproductie niet. Professionele editing en geluidsontwerp kunnen jouw commercial naar een hoger niveau tillen.

Stap 4: Levering en Evaluatie

Na de productie is het tijd om jouw commercial uit te zenden. Zorg ervoor dat je een geschikt tijdsbestek en platform kiest om jouw doelgroep te bereiken.

Do:
Analyseer de resultaten van jouw commercial om te begrijpen hoe deze presteert.

Don’t:
Negeer negatieve feedback niet. Gebruik het als een leermoment om jouw toekomstige commercials te verbeteren.

Werkfoto studuo Douwe Otten en Vincent Scharphof

Onthoud: Het maken van een commercial is een creatief proces dat tijd en aandacht vereist. Elke stap is belangrijk en verdient je volle aandacht. Het belangrijkste is dat je authentiek blijft aan jouw merk en het verhaal dat je wilt vertellen.

Heb je zelf een script of creatief idee, maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je!
STUDUO maakt professionele commercials en kan je volledig ontzorgen.

Shopping Basket